У Львові від отруєння грибами померли однорічна дитина і її дідусь

Добу лікарі боролися за життя дитини і майже дві доби - за життя дідуся, але врятувати їх не вдалося

За клінічними ознаками виглядає, що вони отруїлися блідою поганкою. Але остаточний діагноз буде встановлено після завершення судово-медичної експертизи. Про це пише Depo.Львів з посиланням на Львівську газету.

І дідусь, і внук, якому було лише рік і чотири місяці, мешкають в одному з районів Львівщини. Чоловік назбирав у лісі сироїжок, приготував із них страву, яку їв сам. Хтось (чи то дідусь, чи хтось із батьків) нагодував цими грибами дитину. Батьки хлопчика грибів не їли. Серед сироїжок, найімовірніше, причаїлася бліда поганка, яку дідусь не розгледів і токсини якої для людини, тим паче для дитини, є смертельними.

Як розповіла завідувач відділення анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Ірина Щуровська, до лікарні дитину привезли на третій день після отруєння. Медики робили все від них залежне, аби врятувати маленького пацієнта, добу боролися за його життя, але пізно ввечері у п’ятницю дитина померла.

За словами завідувача реанімаційного відділення Львівської обласної клінічної лікарні Ірини Шабанової, де рятували дідуся, в суботу вранці не стало і його. Чоловікові не було ще й 60 років.

Чи вдалося б урятувати пацієнтів, якби їх доправили до лікарні раніше? Важко сказати. Як правило, 90% пацієнтів, особливо дітей, що отруїлися блідою поганкою , помирають. Усе залежить від того, яка кількість токсинів потрапила в організм, тобто, скільки отруйних грибів людина чи дитина з їла.

Ірина Щуровська пригадала випадок, коли багато років тому в їхнє відділення привезли дитинку, яка лише трішки скуштувала юшки, приготованої з грибів, серед яких загубилася бліда поганка. Але врятувати дитину також не вдалося.

Аби наші діти не помирали від отруєнь грибами, медики радять до 7- 8 років не давати дітям не те що їсти, а навіть пробувати жодних грибів: ні дикоростучих їстівних, ні парникових (шампіньйони, гливи).

"Гриби – це важка їжа, в них достатньо білків, які потребують спеціальних ферментів для перетравлювання, яких у дітей немає, – каже Ірина Щуровська. – Вважається, що ферментна система у дітей дозріває в 12 років. Тоді їм можна дозволити попробувати лише парникові гриби, і то не дуже часто".

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme