Особливі секрети приготування львівських різдвяних пампухів
Коли пампушки трохи охолонуть, посипте їх цукровою пудрою чи обкачайте в суміші цукру та кориці
- Львів
-
13 січня 2017 20:16
Коли Різдво на порозі, усі в передчутті дива, казкового настрою та смаколиків. А щоб свято було по-справжньому смачним та запашним, львівські господині готують однин із головних атрибутів Різдва – пампушки. Про це пише Depo.Львів.
З давніх-давен пампухи були невід’ємною частиною різдвяного столу. Кожна страва у наших пращурів мала своє символічне значення. Вареники символізували достаток, а грибна підлива до них – продовження роду. Однак жоден різдвяний вечір не обходився без солодких пампухів, які призначалися для найменших членів родини – дітлахів.
Для малечі випікали пампухи з маком, вишнями або рожевим повидлом. Наші предки вірили, що пампушки – це символ вічності. Адже Ісус любив дітей і вважав, що таким, як вони, належить Царство Небесне.
Рецепт різдвяних пампухів передавали з вуст в вуста, з покоління в покоління, і в кожної родини він був особливий та зі своїми кулінарними секретами. І напередодні свята ми вирішили поділитися рецептом та власними секретами приготування справжніх різдвяних пампухів.
"Коли пампушки, викладені на дошку, підійдуть, рушники потрібно зняти і залишити на 10 хвилин для завітрювання. Завдяки цьому при смаженні тісто буде вбирати менше олії. Також потрібно дотримуватися особливого температурного режиму олії. Якщо температура олії буде нижча за 180-190°C, пампушки вберуть її забагато і стануть дуже жирними. Якщо температура олії вища за 190°C – пампушки будуть горіти зовні, але залишаться сирими всередині", – радить експерт "Хлібного дому" Лариса Шишак.
"Є ще один важливий секрет. Завжди пам’ятайте, яким боком викладаєте пампушки в гарячу олію. Пампушки без начинки потрібно класти смажити тим боком, який завітрювався. А пампушки з начинкою спершу смажте тим боком, яким вони лежали на дошці. Перші 2-3 хвилини пампухи потрібно смажити під кришкою, потім перевернути їх на інший бік і досмажити без кришки. І пам’ятайте про найголовніші інгредієнти для смачних пампухів – готуйте їх з теплом та любов’ю і в гарному настрої, і тоді різдвяні смаколики для Вашої родини матимуть дивовижний смак", – додає Лариса Шишак.
Ці маленькі хитрощі допоможуть Вам довершити майстерність приготування різдвяних пампухів. Також ділимося власним смачним рецептом пампухів.
Пампушки з маком та вишнями
Інгредієнти: 500 г борошна в/г, 42 г львівських дріжджів пресованих, 5-6 г солі, 100 г цукру, 50 г масла, 150 г молока, 3 яйця, ванільний цукор, олія для смаження, мак, вишні, цукрова пудра для посипання.
Дріжджі розчиніть у теплому молоці, масло розтопіть, а борошно просійте. Вилийте дріжджі та решту молока до борошна, додайте сіль, цукор, яйця, ванільний цукор. Замісіть тісто, щоб не прилипало до рук, додайте масло та домісіть тісто. Накрийте його і поставте на 50-60 хвилин у тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі, поділіть його на шматки масою 40-50 г та сформуйте кульки.
Для пампухів з маковою начинкою, сухий мак змеліть, залийте гарячою водою (95-100°C) та варіть 1-2 хв, після чого процідіть через сито. Розітріть мак з цукром (за смаком). Дошку для пампухів застеліть та підсипте борошном. Викладіть на неї сформовані пампушки. Накрийте їх і залиште в теплому місці на 50-60 хв.
Для пампушок з вишнями, розкачайте невеликі кульки з тіста у кружечки. Покладіть начинку і добре заліпіть краї. Дошку застеліть та підсипте її борошном, викладіть сформовані пампушки, накрийте їх і залиште в теплому місці на 50-60 хв.
Олію вилийте в ємкість для смаження і нагрійте до 180-190ºС. Пампушки обсмажуйте 5-6 хв до світло-коричневої скоринки і викладіть на паперовий рушничок, щоб забрати залишки олії. А в порожні гарячі пампухи додайте макову начинку за допомогою кондитерського мішка.
Коли пампушки трохи охолонуть, посипте їх цукровою пудрою чи обкачайте в суміші цукру та кориці.
Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів
Всі новини на одному каналі в Google News
- 15:39 Із 4 травня "обмежено придатних" немає: Міноборони України оновило наказ №402
- 14:31Львів'янка намагалася вивезти до Польщі скрипку Страдіварі (ФОТО) ФОТО
- 11:43П'ятеро киян заблукали у Карпатах
- 23:53Зі Львівщини на передову відправили 700 безпілотників для бійців 125-ї бригади ТрО
- 20:52Справи Майдану: До 10 років позбавлення волі засуджено ексберкутівця, який організував вибух на базі у Львові ФОТО
- 20:25 З'явився перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру, - Зеленський
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 22:50Кабмін заборонив суцільні рубки у горах Карпат, але, є але
- 22:29У Львові горіла дев'ятиповерхівка: Людей евакуювали (ФОТО) ФОТО
- 20:45Спецоперація у Києві, Львові та ще чотирьох областях: СБУ затримала банду "чорних зброярів" (ФОТО) ФОТО
- 15:55 Україні почала отримувати зброю із дозволом бити по росії, - МЗС Латвії
- 12:57В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 22:50 В Україні створюють жіночий підрозділ БПЛА: Що треба знати
- 21:45На Львівщині горе-бізнесмени продавали неіснуючі автозапчастини (ФОТО) ФОТО
- 12:24 Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні: але у ДПСУ повідомили про нюанс
- 14:54На прикладі 2023 року: в Міненерго пояснили користь від підняття тарифів на світло
- 11:11Для удару по Львівщині ворог застосував крилаті та балістичні ракети, - ОВА
- 08:07Під ударом росіян вночі 27 квітня опинилася енергетична інфраструктура
- 10:31На Львівщині в одній з райлікарень викрили групу лікарів, які заробляли на фіктивних довідках про інвалідність ФОТО