Карменадлі, свинина в пір’ї та донжуанська салатка: Чим здивувати гостей у новорічну ніч

Давні рецепти львівської кухні вражають не лише своїми чудернацькими назвами, а й підбором інґредієнтів та смаком. Радимо спробувати деякі із них

Мирослава Бзікадзе
Шеф-редакторка Depo.Львів
Карменадлі, свинина в пір’ї та донжуансь…


Вже через кілька днів ми зустрічатимемо новий 2022 рік. У переддень свята кожна господиня задумується, чим би смачненьким і незвичним подивувати рідних за святковим столом. Традиційні "олів’є" і "шуба" – незамінні атрибути Нового року з радянських часів, вже багатьом приїлися, тож хочеться чогось нового або добре забутого старого.

Depo.Львів підготував добірку смачних святкових страв із рецептів галицької кухні від відомої у Львові кулінарки-блогерки Маріанни Душар, яка вже багато років під псевдо "пані Стефа" вивчає та пише про галицькі гастрономічні традиції, а також збирає переписи давніх страв.

Теляча печеня з мигдалем

Ця страва в багатьох джерелах називається як телятина, нашпигована мигдалем і спечена цілим шматком.

Компоненти

  • 1кг телятини, придатної до запікання (шинка, полядвиця, вирізка)
  • 20 мигдалів
  • 4 столові ложки розтопленого масла
  • 50 г меду
  • 2 ст. ложки діжонської гірчиці
  • сік і цедра 1 цитрини
  • сіль, перець – за смаком

Як готувати

Мигдаль слід запарити, зняти шкірочку та легенько підсушити на гарячій пательні. Телятину слід натерти цедрою цитрини, сіллю та перцем, поставити на ніч у холодильник.

У м’ясі зробити неглибокі проколи-надрізи, в які вкласти мигдаль. При потребі зв'язати шмат м’яса, аби воно тримало форму. Розігріти на пательні топлене масло і обсмажте м’ясо з усіх боків до темної шкірочки. Потім покласти його в гусятницю чи глибоку форму, полити маслом, на якому воно смажилося, накрити гусятницю покришкою або шматком фольги і поставити в духовку, розігріту до 220 ˚С.

Страви до новорічного столу

Тим часом на пательню, на якій смажилося м’ясо, потрібно налити гарячого бульйону, додати гірчицю, мед та сік цитрини. Поки м'ясо буде пектися, його слід час від часу поливати цією поливкою. Через 20-25 хвилин потрібно зменшити температуру до 180 ˚С і пекти ще годину. Наприкінці – зняти кришку і зарум’янити печеню.

Свиня в пір’ї, печеня з цибулевою заправкою

Цю страву можна тушкувати в духовці, а можна і просто на плиті, головне – банячок чи гусятниця з грубим дном і стінками.

Компоненти

  • 1 кг свинячої шинки (можна трохи більше)
  • 1 кг цибулі
  • сіль, перець, цукор, часник – для маринування
  • ялівець (5-7 ягід)
  • сіль, цукор, борошно, сметана, вода – для тушкування

Як приготувати

За день перед запіканням м’ясо слід замаринувати. Найпростіше – добре натерти сіллю, перцем, цукром і товченим часником, і залишити в холодильнику на ніч.

Рецепти новорічних страв

Наступного дня – обтираємо вогкою шматкою маринад і добре обсмажуємо на кількох ложках олії зі всіх сторін. Обсмажене м’ясо слід покласти в банячок чи гусятницю, всипати порізану пір’ям цибулю, додати склянку-півтори кип'яченої води, кілька роздушених зерен ялівцю, трошки солі, цукру. Накриваємо страву кришкою і ставимо в розігріту духовку тушкуватися на маленькому вогні на півтори-дві години. Час від часу слід перевертати м’ясо з боку на бік, поливати юшкою, доливати кип’ятку,  за потреби.

Наприкінці приготування потрібно надібрати трохи юшки, додати до неї ложку борошна, 2-3 ложки сметани або вершків, добре все вимішати і полити печеню. Після цього потрібно ще буквально 15-20 хвилин потримати страву в духовці або на плиті, щоб підливка закипіла, вимкнути і дати з пів години відпочити.

Карменадлі з цитриною

Компоненти

  • 700 г телятини або свинини (м’якоті чи полядвиці)
  • цитрина
  • 2 яйця
  • мелені сухарі з булки,
  • борошно
  • 1—2 зубчики часнику
  • сіль, зеленина петрушки
  • 1 ложка сметани

Як приготтувати

М’ясо нарізати впоперек волокон тонкими скибками і відбити. Посолити, посипати розтовченим часником і обкачати в борошні, тоді вмокнути в яйця, збиті з ложкою сметани, і запанірувати в сухарях.

Що приготувати на Новий рік

Підсмажити в смальці. Карменадлі скласти у змащений смальцем посуд, на кожен покласти шматочок цитрини і поставити на 10—15 хв. у гарячу духовку.

Салатка донжуанська

Компоненти

  • 100 г гарбуза
  • 1 середній корінь селери
  • 1 морквина
  • 1 стебло селери з листям
  • 1 свіжий огірок
  • 1 очищене яблуко
  • 50 г волоських горіхів
  • олія з гарбузового насіння або олія з льону
  • гарбузове насіння
  • сік цитрини
  • мед

Смачні салати до Нового року

Як готувати

Почищене насіння гарбуза з горіхами прогріти на пательні. Сирий гарбуз, моркву, яблуко, корінь селери, огірок потерти на крупній терці. Додати горіхи, добре вимішати і при подачі посипати гарбузовим насінням, скропити сумішшю цитринового соку, олії та меду.  Такий салат слід подавати до столу відразу після приготування.

Запечена риба у фользі з цитриною та зелениною

Компоненти

  • 1 кг риби
  • цитрина
  • петрушка
  • кріп (можна ще взяти фенхелю)
  • цибуля
  • чорний перець, сіль
  • фольга для запікання

Запечена риба до Новорічного столу

Рибу, найкраще скумбрію, почистити, помити, посолити, поперчити і залишити на годинку. Потім в черевце кожної рибини вкласти кілька шматочків цитрини, петрушку-кріп (порізану чи стеблами), викласти на змащену маслом фольгу та запікати у нагрітій духовці 30-40 хвилин.

Спечену рибу вийняти з фольги, розібрати на половинки та викласти на тарілку, прикрасити помідорами і зелениною.

Отож, як бачимо львівська кухня – багата, смачна і різноманітна. Тож приготувавши якісь із цих страв, ви неабияк подивуєте своїх гостей за новорічним столом.

Фото: panistefa.com

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme