Ґуґлі з коропа, борщ з вушками та старольвівська салатка: Які традиційні галицькі страви можна приготувати до різдвяного столу
Для львів’ян, та й загалом мешканців Західної України, Різдво починається вже від дня святого Миколая, коли в хаті запахне мандаринками і з’явиться передсвяткова метушня. І якщо для малечі це передусім відчуття дива, казки та подарунки під подушкою, то для дорослих з’являється безліч турбот. Одна з них – чого б смачного та незвичного приготувати до святкового столу
- Львів
-
12 грудня 2021 15:00
Львів’яни здавна дотримуються певних традицій у приготуванні страв до різдвяного столу. Насамперед, має бути 12 пісних страв. Вареники, голубці з картоплею, пампухи, кутя, узвар… Але Depo.Львів вирішив дізнатися, що ще такого смачного і давно забутого готували наші бабусі та прабабусі на Львівщині. У цьому нам допомогла знана львівська фудблогерка Маріанна Душар, яка вже багато років під псевдо "пані Стефа" вивчає та пише про галицькі гастрономічні традиції, а також збирає переписи локальних страв.
"У кожної родини – свої різдвяні традиції, і наша – не виняток. Ялинку в нас вдома ставимо перед Новим роком. Прикрашаємо зазвичай цукорками, горішками, дощиком і кількома великими скляними кулями, які ще пам’ятають мою бабусю маленькою. Десь зразу після Нового року обов’язково піду до Катедри – вмочити пальці до Святої води, помолитися, подивитися на Шопку і послухати орган. Це моя традиція на згадку про бабусю, з якою ми щороку туди ходили. Мені досі по дитячому подобається, як вдячно киває порцеляновий ангелик голівкою, якщо кинути монету в карнавку. За кілька днів перед Різдвом вдома завжди рух – хтось тре мак на кутю, хтось ліпить вареники, вночі тихенько булькає в баняку холодець. Але в кожної родини є свої особливі традиції та переписи, без яких важко уявити Святвечір і Різдво. У нас – не виняток", – каже "пані Стефа".
Тож Depo.Львів підготувало кілька старих галицьких рецептів страв до різдвяного столу від "пані Стефи".
Ґуґлі з коропа в ґаляреті
Великого коропа вительбушити, почистити від луски, відрізати голову, плавці і хвіст, зняти шкіру і з костей зняти м’ясо.
М’ясо кілька разів перемолоти, додати намоченої в молоці черствої булки, збите яйце, посолити, поперчити і вологими руками виробити кульки, розміром з волоський горіх. Також фарш можна приправити додатками на свій смак – наприклад, додати натертої цибулі, присмачити розмарином чи кмином. Варити ґуґлі треба на парі – поставити на баняк з киплячою водою сито, розкласти на нього кульки і накрити покришкою. Готуються вони швидко – 15-20 хвилин.
Фото: dovidkam.com
Тим часом голову, луску, плавці, хребет і шкіру риби треба скласти в щільний марлевий мішечок, додати моркви, кореня та зелені петрушки і цибулі в лупинні та зварити небагато юшки. Цибулю для юшки варто припекти на сухій пательні або над газом – буде цікавіший смак. Хто любить – можна додати пастернак або селеру. Зварену юшку відцідити через сито, посолити та поперчити на смак. Якщо риба була великою, то така юшка сама застигатиме як студенець, а якщо ні, можна додати желатини.
На напівглибокий таріль викладаємо вистуджені ґуґлики, прикрашаємо звареною морквочкою, листочками петрушки і акуратно заливаємо юшкою. Ставимо в холодильник для застигання.
Смакує ця страва з сосом з натертого хрону, заправленого оцтом, цукром і сіллю. Також можна зробити домашній майонез з жовтка, гірчиці, олії, оцту, цукру та солі.
Риба, запечена з фенхелем, імбиром, цитринкою і зелениною
Рибу треба почистити від луски, надрізати черевце і витрапати, вибрати зябра, очі і повідрізати зайве. Напхати черевце порізаним плястерками фенхелем, кропом, обкласти все плястерками цитрини і кількома плястерками імбиру. Ледь посолити і поперчити свіжозмеленим чорним перцем. Загорнути в фольгу, добре загинаючи краї.
Фото: panistefa.com
Пекти в гарячій рурі (духовці, – ред.) приблизно 45 хвилин, потім відкрити і дати ще трохи підсохнути і припектися.
Риба така – смачнюча, не жирна, пряна. Фенхель – соковитий і не має аптечного анісового присмаку.
Борщ із вушками
Для правдивого різдвяного борщу потрібно:
- жменя сушених білих грибів
- 2-3 більших буряка
- 3-4 картоплини
- 1 велика морква
- 2 цибулини
- пів селери
- корінь петрушки, сушена зелень, горошинки чорного перцю, бабковий листок
- сіль до смаку
Гриби з вечора промивають і замочують у воді. На ранок воду треба злити, ще раз переполоскати гриби, кинути в великий баняк, посолити і зварити. Як закипить – зняти піну. За 40 хвилин варіння грибів – кинути цибулину в лушпині, корінь петрушки, селеру. Як гриби зваряться – вийняти все на тарілочку і ще відлити в горнятко трохи грибової юшки. Цибулю, селеру і петрушку – викинути.
Буряки варять окремо і в шкірці. Також можна їх спекти в духовці. Для того їх треба добре помити, загорнути в фольгу і пекти в не дуже гарячій духовці години півтори-дві. Потім їх треба вистудити, почистити, і потерти на грубій терці.
Моркву слід потерти на грубій терці і трохи підсмажити на олії.
Кинути в грибову юшку підсмажену моркву, через 5 хвилин – картоплю, розрізану на чвертки. Посолити трошки, додати горошинки чорного перцю.
Тим часом одну цибулину дуже дрібно порізати і засмажити до прозорого на олії. Додати чайну ложечку цукру.
Фото: ridivira.com
Коли картопля буде майже готова – кинути натертий буряк і засмажену цибульку. Як закипить – долити перецідженого бурякового квасу і додати щонайменше 1 чайну ложечку цукру (квасу – на смак, борщ має бути не занадто квасним, але квасність має дуже чітко відчуватися на фоні загальної композиції. Також варто пам’ятати, що за якийсь час картопля вбере зайву квасність і смак стане м’якшим).
Як тільки закипить – кинути сушену або свіжу зеленину, накрити покришкою і вимкнути. Має настоятися бодай кілька годин.
Тим часом можна зліпити вушка.
Гриби, які варилися для борщу, слід змолоти або порізати дрібненько, додати смаженої цибульки, посолити і поперчити. Зробити маленькі варенички і зліпити кутики між собою. Зварити в добре посоленій воді і підсушити на стільниці. Поскладати до миски і трошки змазати олією, щоб не злиплися.
Колач
Це традиційна страва галицького Святвечора – булка, сплетена із 4-6 валків тіста. Вважається, що колач або, як його ще називали, струцля символізує новонароджене Дитя, сповите у пелени.
Готують колач так. З розрахунку на 1 колач треба взяти 1 літр борошна для розчини, 50 грам дріжджів, ложку цукру і молока стільки, щоб розчина була як густа сметана. Як скисне – додати добре розтерті жовтки з розрахунку 4 жовтки на колач, додати третину склянки розтопленого масла, трошки солі, трошки цукру і, підсипаючи борошно, місити тісто. Тісто місити так довго, щоб відставало від рук, потім накрити серветкою і поставити в тепле місце підійти. Як підійде і почне тріскатися – викласти на стільницю, поділити на три або чотири частини, заплести косу, покласти в бритванку і знову дати вирости.
Фото: panistefa.com
Перед випіканням колач легко змастити яйцем і посипати маком. Випекти в гарячій рурі до брунатної шкірочки.
Оселедець в оцтовій заправі
Для цієї страви треба почистити три-чотири оселедця, відрізати голови, зняти шкіру і відділити філе від хребта, вийняти кістки.
Зварити маринад з води, оцту, солі, цукру, кількох горошин пахучого і гострого перців і бібкового (лаврового, – ред.) листочка.
Цибулю порізати кільцями і перекласти нею оселедець в баночці.
Охололим маринадом залити оселедці і залишити в холодильнику хоча б на добу.
Фото: panistefa.com
Оселедець на яблуковій подушці
Кислі яблука почистити і потерти на грубій терці. Цибульку дрібно порізати, посолити, скропити цитриновим соком і змішати з яблуками. Вимішати з 1-2 ложками доброї густої сметани. Викласти на таріль.
Замаринований попереднім способом оселедець порізати порційними шматочками і викласти поверх салатки. Прикрасити кропом.
Оселедець в цитриново-розмариновій заправі
Цей спосіб добрий тоді, якщо в оселедцях є молоко або ікра.
Розтерти в блендері молоко\ікру, сік з 1-2 цитрин і трошки цедри, кілька голочок розмарину, чайну ложечку цукру, трошки солі (залежно від соленості самої риби). Заправа має бути в міру квасненька і має відчуватися солодкість і розмарин.
Приготувати філе оселедця як зазвичай і залити заправою на добу.
Вареники на Святвечір
Тісто: 1 кг пшеничного борошна, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, вода.
До просіяної муки додати сіль, олію і теплою водою замісити м’яке тісто. Місити, поки тісто не стане еластичним, тоді накрити і залишити його на 30 хвилин.
Начинка з картоплі та грибів
- 1 кг картоплі
- 50 г сушених білих грибів
- 300 г цибулі
- олія
- сіль, чорний перець, мелений коріандр
Сушені білі гриби промити та замочити в холодній воді на ніч. Зварити в тій самій воді. Коли охолонуть – відтиснути від юшки та порізати. Картоплю зварити, пом’яти в пюре. Цибулю порізати дрібним кубиком та підсмажити. З’єднати картопляне пюре, підсмажені цибулю та варені білі гриби. Посолити та поперечити до смаку. Начинити вареники.
Фото: panistefa.com
Начинка з капусти
- 1 кг квашеної капусти
- 200 г цибулі
- відвар з білих грибів
- олія
- сіль, цукор, чорний перець, кмин
Квашену капусту залити водою та зварити. Коли зм’якне – відкинути на друшляк та дати добре стекти воді, а потім дрібно посікти. Цибулю порізати дрібним кубиком, підсмажити на олії до зарум’янення, додати посічену капусту, відвар з білих грибів, кмин, сіль, цукор та перець до смаку і тушкувати, поки уся волога не випарується, а капуста трохи підсмажиться. Охолодити. Начинити вареники.
Як заморозити вареники
Готові вареники варимо дуже коротко, лише щоб "сплили". Виймаємо на друшляк і промиваємо холодною водою. Тоді викладаємо на стіл чи стільницю і даємо підсохнути (десь до пів години). Можна в процесі перевернути з одного боку на інший. Потім складаємо в миску і добре промащуємо олією. Намащені вареники викладаємо одне коло другого на стільничку таку, яка нам поміщається в морозилку, в один шар. Ставимо в морозилку, заморожуємо на "камінь". Потім складаємо в мішечок та зберігаємо.
Старольвівська салатка (буряки з чорносливом та горіхами)
Буряки спекти, вистудити, порізати соломкою. Чорнослив (можна легковуджений або просто в'ялений) добре промити, замочити, вийняти кісточки, якщо є. Горішки прогріти в духовці до легкого потріскування, посолити, посікти не дуже дрібно.
Заправляти таку салатку найсмачніше майонезом, але оскільки вечеря –пісна, тому можна зробити "пісний нібимайонез": склянка волоських горіхів, ложечка міцної гірчиці, півкелішка цитринового соку, півсклянки олії без запаху, півсклянки кип’ченої води, мускатний горіх тертий, перець, цукор, сіль – до смаку.
Фото: panistefa.com
Горіхи підсушити в духовці, здути з них шкірочки, перебити блендером, додати гірчицю і спеції. Додавати потрошки олію, підблендеровуючи "пульсаціями", потім додати воду (не всю відразу, а потрошки) і теж підбивати. Додати цитриновий сік, вимішати, перевірити на сіль-цукор-перець. Густину регулюємо водою.
Збирати "старольвівську" можна по різному, пані Стефа робить це так: в кожну чорносливинку впихає пів горішка, вимішує з бурячками і рештою горіхів, все це слід скропити цитриновим соком, а майонез подати окремо, щоб кожен собі заправляв.
Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів
Всі новини на одному каналі в Google News
- 15:25Надзвичайники на Львівщині врятували чаплю (ФОТО) ФОТО
- 15:39 Із 4 травня "обмежено придатних" немає: Міноборони України оновило наказ №402
- 14:31Львів'янка намагалася вивезти до Польщі скрипку Страдіварі (ФОТО) ФОТО
- 11:43П'ятеро киян заблукали у Карпатах
- 23:53Зі Львівщини на передову відправили 700 безпілотників для бійців 125-ї бригади ТрО
- 20:52Справи Майдану: До 10 років позбавлення волі засуджено ексберкутівця, який організував вибух на базі у Львові ФОТО
- 20:25 З'явився перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру, - Зеленський
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 22:50Кабмін заборонив суцільні рубки у горах Карпат, але, є але
- 22:29У Львові горіла дев'ятиповерхівка: Людей евакуювали (ФОТО) ФОТО
- 20:45Спецоперація у Києві, Львові та ще чотирьох областях: СБУ затримала банду "чорних зброярів" (ФОТО) ФОТО
- 15:55 Україні почала отримувати зброю із дозволом бити по росії, - МЗС Латвії
- 12:57В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 22:50 В Україні створюють жіночий підрозділ БПЛА: Що треба знати
- 21:45На Львівщині горе-бізнесмени продавали неіснуючі автозапчастини (ФОТО) ФОТО
- 12:24 Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні: але у ДПСУ повідомили про нюанс
- 14:54На прикладі 2023 року: в Міненерго пояснили користь від підняття тарифів на світло
- 11:11Для удару по Львівщині ворог застосував крилаті та балістичні ракети, - ОВА
- 08:07Під ударом росіян вночі 27 квітня опинилася енергетична інфраструктура