ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

"Бієнале жлобства": Як у Львові зі смаком і від пуза складали іспит на довіру

Багато закладів були змушені припинити акцію "Повір у довіру" вже за кілька годин після старту

Depo.
23 жовтня 2018 17:00
ФОТО: depo.ua

У п'ятницю, 19 жовтня, у Львові, який вважає себе культурною столицею України, у рамках "Бієнале довіри" відбулася акція "Повір у довіру".

Її правила були дуже простими: зробивши замовлення і розправившись із ним, клієнти ресторанів і кав'ярень отримували від офіціантів "відкритий чек". Це означало, що за своє замовлення вони могли заплатити стільки, скільки вважали за потрібне. Сподобалася їм трапеза – всю суму, ще й віддячити кухарів за майстерність, а офіціантів за гостинність. Ні – менше – стільки, скільки, на їхню думку, це замовлення насправді коштувало. Організатори акції сподівалися, що "гривнею" відвідувачі зможуть краще пояснити рестораторам, що не так.

Вибирати можна було будь-які страви і напої, окрім алкоголю. "Повірити у довіру" в Україні запропонували вперше, хоча у Нью-Йорку, Берліні й інших містах подібні акції проводять частенько.

Цього дня майже 30 ресторанів, кав'ярень, хінкалень і піцерій Львова давали своїм клієнтам "відкритий чек". Проте, робили це недовго…

Багато закладів були змушені припинити акцію вже за кілька годин після старту. Відвідувачі використали акцію як унікальну можливість безкоштовно поїсти. Вони змітали на своєму шляху все в кращих традиціях російських туристів у турецьких готелях.

Як зазначив у своєму дописі на "Фейсбук" львівський радіоведучий Андрій Чемес, відвідувачі не те, що не платили достатньо, а й відверто хамили і насміхалися з офіціантів та власників. Типу: "Ви ж лохи, самі придумали, тепер годуйте нас на халяву".

"Деякі "порядні" просто тікали. Дехто за чек у 1 000 грн залишав 200 грн, дехто – 30 грн... Як на мене, експеримент – геніальний і нагадує фільми, коли раптом хтось отримує владу і починає хамити і вести себе відверто по-свинськи", - поділився враженнями Чемес.

Як пише Zaxid.net, у кафе "Біля Діани" на площі Ринок акцію "Відкритий чек" припинили о 13:00. Як розповіла PR-менеджерка "Холдингу емоцій "!FEST" Оксана Ємець, приблизно 50% клієнтів платили суттєво менше, ніж було вказано у їхніх рахунках. Це були здебільшого студенти, які перед тим, як робити замовлення, перепитували, чи бере заклад участь у соціальній акції, тобто приходили, щоб просто дешево поїсти.

Власник цукерні "Під золотою зіркою" Андрій Іонов також розповів, що приблизно 30% клієнтів того дня були студентами, що хотіли безкоштовно поїсти. "Були й кричущі випадки, коли приходили молоді люди, робили замовлення на 600-700 грн, а залишали 10 грн. Коли їх питали: "Чому так? Що вас не влаштовує", відповідь була така: "Ну сьогодні ж довіра". Купами ходили студенти і питали, чи тут у вас довіра [Бієнале довіри]", – розповів Іонов. "Уява [про цю акцію] у них була хибна. Вони сприйняли це, що ідіоти-ресторатори, зажерливі буржуа, вигадують собі якісь смішні речі. Чому б не скористатися?", – вважає Іонов.

У двох ресторанах "Хінкальня" у провулку Крива Липа та вулиці Федорова акцію завершили о 16:00. Молодь залишала не більше 10-20 грн. Працівників закладу здивувало, що такі клієнти в основному замовляли недорогі страви, але у надмірній кількості.

У ресторані "Голодний Микола", що на виїзді з міста, акцію завершили також о 16:00. У п'яти закладах мережі Pizza Celentano Ristorante акцію "Відкритий чек" завершили через збитковість о 15:00. Але деяких клієнтів це не зупиняло. "Ми попереджали людей, що акція вже не діє. Але були такі, що замовили, поставили на стіл і просто йшли", – розповіла адміністраторка піцерії на вул. Володимира Великого Дарина.

На студентів, що не розраховуються за замовлення, нарікають і у "Трапезні Ідей" на Валовій та у "Cafe 1", що на площі Катедральній. В обох закладах молоді люди залишали 10-15% від суми у чеку. "Адміністратор розповідав, що після 18:00 почали приходили студенти, які зі сміхом підписували чек "У нас нема грошей. Дякуємо, ми до вас ще прийдемо". Дуже багато таких "автографів" залишали на звороті чеків. Але для нас це цікаво, бо "Бієнале довіри" ми створювали, щоб пробудити інтерес до втрат. Ми втратили відчуття довіри, а його треба якось повертати", – сказав власник "Трапезної Ідей" Олесь Дзиндра.

Справжніми зірками соцмереж стали львівські журналістки Марія Доротич і Юлія Ліщенко, які випробовували акцію "Повір у довіру" в ресторані Tante Sophie cafe escargot. Знаючи, що заклад спеціалізується переважно на попередньому бронюванні столиків, вони зарезервували місця заздалегідь. Але вже у ресторані їм повідомили, що гості наперед заброньованих столів змушені будуть платити повну вартість чеку. Жінки пересіли за інший столик, хоча офіціантам це дуже не сподобалося…

"Вирішили почастуватися з колегою салатом Цезар зі смаженими жаб'ячими ніжками, тістечками, чаєм та кавою з кедровими горіхами... Салат виглядав апетитно, але відчутно пересолений… Офіціант двічі запитав, чи все смакує. Коли ласували десертами з кавою, моя колега звернула увагу, що в напої немає кедрових горішків (ми замовили зимову каву з кедровими горіхами). Викликаємо офіціанта. Молодий хлопець розгублено пояснив, що вони там є, але перемелені на муку…", - написала Доротич.

За словами Доротич, за рахунок, який складав 625 гривень, вони заплатили 40 гривень і "чесні" 180 грн за напої. "Оскільки не все засмакувало, і персонал зіпсував атмосферу", - пояснила вона.

Похід подруг на жаб'ячі лапки і каву з кедровими горішками не лишився непоміченим: користувачі соцмереж відреагували на "репортаж" дуже активно. Особливо читачів вразило те, що дівчина, за її ж власними словами, навіть в разі повного задоволення не збиралася чесно винагородити заклад, а "планувала заплатити 50% від суми в чеку, плюс дати офіціанту щедрі чайові".

У соцмережах львів'яни також активно ділилися своїми враженнями від акції "Повір у довіру".

"Халява - національний спорт", - зазначив Борис Бартенев.

"...Ну, чого очікували на виході? Що львівяни масово повалять в ресторани і будуть їм залишати жирні чайові поверх божевільних рахунків? Ну, прийшли і помстилися за львівські ціни в кабаках. Карочє, яке їхало, таке здибало...", - вважає Світлана Хитрова.

"Стейк за 300 грн?! Коли найкраща свинина – максимум 150 грн за кілограм. Якось мені трохи незрозуміло, де довіра до ціни", - написала Богдана Стахнів.

"Цікаво, на що надіялись організатори цієї акції, ресторани думали, що їм в два рази більше будуть платити, ніж написано в чеку? Україна - це Європа тільки з українською зарплатнею, тому нічого немає дивного", - зауважив Олексій Гірба.

Варто відзначити, що в основному значно менші суми в ресторанах залишали діти у віці 14-16 років, а також приїжджа молодь. А от люди більш зрілого віку, за спостереженнями деяких свідків, були схильні платити більше середнього. Принаймні, так здалося. Також, за деякими свідченнями, відвідувачі вегетаріанських закладів виявилися щедрішими – чи то пак, чеснішими – ніж клієнти звичайних кнайп, то ж не всі виявилися в обов'язкових "мінусах".

Втім, є думка, що й ресторатори теж повели себе по-жлобськи, завершивши акцію достроково. Бо стримуючі фактори для любителів халяви варто було продумати заздалегідь. Не продавати алкоголь вони здогадалися, а зробити акцію лише для повнолітніх у голову їм не прийшло. Чи, наприклад, брати з клієнта наперед певну суму, як завдаток, а потім враховувавти їх в чек. Це, не було би ознакою недовіри, а просто відсіяло би повних "халявщиків".

Крім того, варто констатувати найнеприємніший факт. Не важливо, хто більше нажирався у львівських кнайпах – приїжджі чи місцеві. Не важливо, чи були це студенти чи старші люди. Важливе одне: як би не сміялися ми з патентованих любителів халяви – москалів з їхніми бійками за дармовий олів'є чи млини на лопаті, українці виявилися точно такими ж "совками", готовими за ліпшої нагоди "налюбити" ближнього, а потім нити, що хтось – сусід, начальник, держава – "налюбив" їх. І навіть "культурний" і "європейський" Львів в цьому сумному списку – не виключення.

Більше про політичне та культурне життя Львова та області читайте на Depo.Львів

Також приєднуйтеся до нашої групи у Facebook та переглядайте наші віде на YouTube