Як не отруїтись грибами

Отруєння можуть викликати і умовно їстівні гриби при неправильному їх приготуванні

У зв’язку із початком грибного сезону, департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації попереджає про збирання дикорослих грибів. Екологи наголошують, що їх споживання може бути ризиковим для здоров'я та життя. Про це пише Depo.Львів.

Зокрема, щоб вберегтись від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів, у департаменті радять дотримуватись таких правил:

Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;

Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

Отруєння можуть викликати і умовно їстівні гриби при неправильному їх приготуванні.

Потрібно знати, що симптоми грибного отруєння бувають різні. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків.

Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили симптоми отруєння, негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme