Що можна, а чого не варто робити у піст

28 листопада розпочався Різдвяний піст

Що можна, а чого не варто робити у піст…

28 листопада розпочався Різдвяний піст. Чи можна їсти соєві сири і м’ясо, чи потрібно утримуватися від інтимних стосунків і як під час посту святкувати - про це та інше спеціально для Depo.Львів розповідають викладач Волинської православної богословської академії, священик Андрій Хромяк  та ієрей Храму святого преподобного Серафима Саровського Дмитро Педина (ПЦУ).

 О.Андрій:

- Різдвяний піст випереджає собою свято Різдва Христового на сорок днів і ще називається Пилипівкою, тому що починається після дня пам'яті апостола Филипа (27 листопада).

Різдвяний піст встановлений для того, що ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти з'явлення у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.

Піст – особливий час для християнина, але перш за все, це час духовного очищення, а не дієти, як модно сьогодні говорити. Піст тілесний, без посту духовного, нічого не приносить для спасіння душі. Навпаки, такий піст може бути, навіть, духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається почуттям власної вищості.

Чого категорично не можна робити у піст - фото 1

 - Як християнину достойно провести піст?

О.Андрій:

- Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ. Піст не мета, а засіб – засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою. Святитель Іоанн Златоуст писав, що "один тільки піст не вводить на небо, якщо не має своєї сестри – милостині, оскільки милостиня – це крило молитви; якщо не зробиш молитві крила, то вона не летить, а коли душа окрилена, то вона швидко підноситься на Небо".

 О.Дмитро:

- Церква навчає своїх дітей жити згідно з канонами та правилами, які були встановлені отцями церкви, апостолами та Самим Христом. На сторінках Біблії ми можемо прочитати, що постували старозавітні праведники та Сам Господь Ісус Христос.

Яким повинен бути піст? Він повинен бути не тільки тілесним, але й духовним.

Тіло людини, яка постує, не обтяжується їжею, стає легким, укріплюється для приняття благодатних дарів. Піст скорочує та викорінює бажання грішної плоті, зм'якшує серце, давить гнів, охолоджує та збадьорює розум і, врешті решт, приносить спокій душі.

Коли ми постуємо, як каже святий Василь Великий, відходячи від усякого гріха, знаходячи своїй душі мир та спокій, ми тим самим виконуємо благочестивий борг православного християнина. Від нас Господь не чикає того, щоб тільки постували. Йому не потрібно, щоб ми стримувалися від їжі, але паралельно з тим сквернословили, тримали на когось зло і ненависть.

Чого категорично не можна робити у піст - фото 2

 - З якого віку треба постити дітям і яким чином?

 О.Андрій:

- Важливо, щоб школяр, який бажає постити, не був голодним весь день. Це не корисно ні для тіла, ні для психіки. Багато дітей потребують молочної їжі. Але їжа повинна бути приготована максимально просто, може бути навіть без солі – щоб було менш смачно. Майже всі можуть собі дозволити не їсти солодкого, не дивитися мультики, на час посту припинити ті чи інші розваги. Не гратися комп'ютером, обмежити користування інтернетом. Замінити ці заняття на інші, що вимагають зосередження, а не розслаблення – ось це буде для школяра справжнім зусиллям. Бачачи, як дорослі відмовляються від улюблених страв, дитина сама поступово навчиться себе обмежувати, у неї сформується своя культура посту.

Чого категорично не можна робити у піст - фото 3

 - Як ставиться Церква до вживання продуктів-замінників під час посту (соєве м’ясо і сири – замість м’ясних і молочних продуктів тваринного походження, масло і маргарин виготовлені з рослинних жирів тощо)?

 О. Дмитро:

- Вживати продукти-замінники можна. Але у тому випадку, якщо в їхньому складі немає продуктів тваринного походження. Та вживаючи такі продукти, ми повинні пам'ятати і про здоров'я. Барвники, хімічні домішки, стабілізатори смаку, пальмове масло – все це може негативно позначитися на здоров’ї людини.

Чого категорично не можна робити у піст - фото 4

 - Які молитви слід читати під час посту? 

 О.Дмитро:

- В наш час є безліч молитов, які укріплюють душу та збагачують її своїми теплими словами до Бога. А Бог, через них, допомагає та зцілює наші грішні душі й тіла. Під час посту, людина повинна читати все молитовне правило зранку та перед сном. Перед Причастям, читати канони. Кожен день читати Акафісти, Псалтир та канони. Важливо пам'ятати, молитва - духовний помічник та ключ до покаяння та смирення.

Чого категорично не можна робити у піст - фото 5

 -Чи потрібно подружжю утримуватися від інтимної близькості у період посту?

 О.Дмитро:

- Так. Інтимні стосунки під час посту церква забороняє. Тому що, перш за все, ми повинні очищати тіло від скверни фізичної, а душу - від скверни духовної. Ми повинні утримуватися від інтимних стосунків, тим самим, тримаючи себе в чистоті. 

 О.Андрій:

- Святитель Іоан Золотоустий говорить, що можна і з жінкою бути і молитися, але під час утримання від інтимних стосунків наша молитва стане досконалішою. Тобто, коли подружжя за взаємної згоди хоче розпочати духовне зростання, то проблема утримання від інтимних стосунків перейде на другий план. Та якщо одне із подружжя не постить, його "половинка" не повинна відмовляти йому у цьому, щоб не підбурювати іншого до зради і через слова апостола Павла, щоб через віруючу жінку спасався віруючий чоловік.

Чого категорично не можна робити у піст - фото 6

 - Чи для всіх православних християн обов'язковий піст?

 О.Дмитро:

- Ні, Церква не має права примушувати постити своїх дітей. Піст - це самостійна згода на відмову від їжі тваринного походження, стримування від плотських похотей тощо. Але якщо йдеться про духовну користь, то так, піст важливий та обов'язковий. Тому що, як навчають нас святі отці, без посту, молитви і праці - неможливо здобути смирення. А смирення, це є одна з найголовніших критеріїв праведності перед Господом.

 - Часто можна почути, що людина свідомо відмовляється постити, аргументуючи це тим, що через численні стримання під час посту вона починає ще більше грішити (стає байдужою до усього, або ж навпаки - агресивною, дратується, прискіпується до рідних тощо). Що ви порадили б такій людині?

 О.Дмитро:

- Будь-який прояв гніву чи агресії є ознакою того, що людина допустилася помилки в пості. Такій людині, є лише одна порада - покаяння та молитва. Якщо виникає така проблема - раджу щиро поговорити про це зі своїм духівником.

Чого категорично не можна робити у піст - фото 6

- Чимало людей під час Пилипівки мають День народження, чи день ангела, чимало люблять зустрічати Новий рік. Як правильно їх святкувати?

 О.Андрій:

- Православний християнин може зробити собі застілля з пісними стравами і запросити друзів. Головне, щоб усе було в міру. 

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme