У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви
З часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь
- Львів
-
28 червня 2020 16:57
Рівне, як обласний центр, впродовж десятиліть зібрало в собі культурні традиції всіх районів Рівненщини. Це ж стосується і кулінарної спадщини. Про це інформує прес-служба Рівненської ОДА, пише Depo.Львів.
Територіальне розташування Рівного майже на межі Полісся та Волині зумовило поєднання в межах міста кулінарних традиції цих історичних регіонів. Однак з часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь.
Тому для збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного в 2020 році стартував міжнародний проект "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного", який реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО "Агенція сталого розвитку міста" спільно з Урядом міста Люблін.
Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці "Польща-Білорусь-Україна 2014-2020".
На даному етапі триває процес дослідження гастрономічних особливостей Рівного. Команда ГО "Агенція сталого розвитку міста" налагоджує комунікацію з місцевими рестораціями, які прагнуть популяризувати регіональні кулінарні традиції, та вивчає історію походження традиційних місцевих страв.
У рамках цього процесу відбулася експедиція в с.Більськ Рокитнівського району для дослідження кулінарних страв, які потрапили до Рівного саме з цього району. Члени громадської організації відвідали хутір "Фещуни", який розташований серед поліських лісів, де їх гостинно приймали господині - пані Єва та пані Ніна. Вони приготували найпопулярніші місцеві страви - потравку, млинці на заквасці, що запечені в печі, куліш з грибами та ребрами, розсол до бульби з лушпинням, морс з журавлини та пампушки, посипані маком, – та поділилися власними кулінарними секретами, які передаються в їхніх родинах з покоління в покоління.
Процес приготування супроводжувався історіями з життя господинь та колоритними автентичними піснями.
Пані Єва розповіла, що Рокитнівщина славиться своїми кулішами – тут в кожному селі їх готують по-особливому. В її сім’ї найчастіше готують цю страву на основі пшона з додаванням грибів: "Залити пшоно, промити – це на куліш. Промивати пшоно, поки вода не стане чиста. Мене мама вчила – засипати в глечик і поставити ложку, щоб ложка стояла. То досить. Сушені гриби жовті залили кип’яточком. Нехай закипить куліш, тоді кинемо гриби".
Пані Ніна розповіла декілька цікавих особливостей місцевої кулінарії. Наприклад, у кутю вона традиційно додає м’яту, а ще в її сім’ї люблять поєднувати молоко з шкварками та їсти це разом з гарячим хлібом. У неї нема кулінарної книги, бо всі рецепти передаються в спадок усно, а кількість інгредієнтів страви визначається "на око" - тут головне мати досвід.
Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО "Агенція сталого розвитку міста" планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини, особливо, страви "Мацик", яка є унікальною для нашого регіону та по праву заслуговує стати кулінарним брендом Рівного.
Проєкт "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного" створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.
Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:21СБУ відкрила справу через прослуховування в кабінеті мера Львова
- 17:35Портативна подушка: мастхев для мандрівників Актуально
- 19:40Adastra Cinema офіційно представляє перший трейлер екранізації світового бестселера Фріди Мак-Фадден "Служниця" ФОТО Відео
- 14:32Несподіване двовладдя у чемпіонаті з футболу: Ковалівка випередила "Шахтар" і наздогнала "Динамо" ВІДЕО КЛЮЧОВИХ МОМЕНТІВ ТУРУ Відео
- 11:02Керівник ТЦК на Львівщині не задекларував будинок і ділянку на 6 млн грн, — ДБР
- 10:10Рух вулицями обмежать, а у людей перевірятимуть документи: СБУ проводитиме масштабні безпекові заходи у Львові 16-18 вересня
- 17:33На війні віддав життя за Україну артист балету Львівської нацопери Дмитро Пасічник ФОТО
- 13:33Львівʼянин прикинувся громадянином Саудівської Аравії, щоб перетнути кордон ФОТО
- 09:02"УЗ" запускає додаткові поїзди зі Львова до Одеси та Києва (ГРАФІК)
- 20:43Два депутати міськрад Львівщини заробили на "відкатах" майже мільйон
- 12:56Петиція про надання Андрію Парубію звання Герой України набрала необхідну кількість підписів
- 12:10На Львівщині виявили уламки крилатої ракети
- 11:33У Львові неповнолітні намагалися підірвати будинок, де проживає військовий
- 10:02Близько 60 БпЛА та ракет летіли на Львів цієї ночі, - Садовий
- 23:28В Україні сіють озимину
- 22:44Прикордонники на Львівщині зупинили контрабанду електроніки на кілька мільйонів гривень Відео
- 10:49Скелет рептилії віком 200 млн років виявили прикордонники на Львівщині ФОТО
- 10:02Міноборони оновило порядок виплати допомоги родинам загиблих військових
- 18:51У Львові чоловік забув немовля на даху автівки: дитина при падінні отримала травми