У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви
З часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь
- Львів
-
28 червня 2020 16:57
Рівне, як обласний центр, впродовж десятиліть зібрало в собі культурні традиції всіх районів Рівненщини. Це ж стосується і кулінарної спадщини. Про це інформує прес-служба Рівненської ОДА, пише Depo.Львів.
Територіальне розташування Рівного майже на межі Полісся та Волині зумовило поєднання в межах міста кулінарних традиції цих історичних регіонів. Однак з часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь.
Тому для збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного в 2020 році стартував міжнародний проект "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного", який реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО "Агенція сталого розвитку міста" спільно з Урядом міста Люблін.
Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці "Польща-Білорусь-Україна 2014-2020".
На даному етапі триває процес дослідження гастрономічних особливостей Рівного. Команда ГО "Агенція сталого розвитку міста" налагоджує комунікацію з місцевими рестораціями, які прагнуть популяризувати регіональні кулінарні традиції, та вивчає історію походження традиційних місцевих страв.
У рамках цього процесу відбулася експедиція в с.Більськ Рокитнівського району для дослідження кулінарних страв, які потрапили до Рівного саме з цього району. Члени громадської організації відвідали хутір "Фещуни", який розташований серед поліських лісів, де їх гостинно приймали господині - пані Єва та пані Ніна. Вони приготували найпопулярніші місцеві страви - потравку, млинці на заквасці, що запечені в печі, куліш з грибами та ребрами, розсол до бульби з лушпинням, морс з журавлини та пампушки, посипані маком, – та поділилися власними кулінарними секретами, які передаються в їхніх родинах з покоління в покоління.
Процес приготування супроводжувався історіями з життя господинь та колоритними автентичними піснями.
Пані Єва розповіла, що Рокитнівщина славиться своїми кулішами – тут в кожному селі їх готують по-особливому. В її сім’ї найчастіше готують цю страву на основі пшона з додаванням грибів: "Залити пшоно, промити – це на куліш. Промивати пшоно, поки вода не стане чиста. Мене мама вчила – засипати в глечик і поставити ложку, щоб ложка стояла. То досить. Сушені гриби жовті залили кип’яточком. Нехай закипить куліш, тоді кинемо гриби".
Пані Ніна розповіла декілька цікавих особливостей місцевої кулінарії. Наприклад, у кутю вона традиційно додає м’яту, а ще в її сім’ї люблять поєднувати молоко з шкварками та їсти це разом з гарячим хлібом. У неї нема кулінарної книги, бо всі рецепти передаються в спадок усно, а кількість інгредієнтів страви визначається "на око" - тут головне мати досвід.
Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО "Агенція сталого розвитку міста" планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини, особливо, страви "Мацик", яка є унікальною для нашого регіону та по праву заслуговує стати кулінарним брендом Рівного.
Проєкт "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного" створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.
Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів
Всі новини на одному каналі в Google News
- 14:00 Кожен третій пенсіонер в Україні отримує 3 340 грн пенсії
- 23:30На Великдень в Україні посилять заходи безпеки
- 09:18До першотравневих вихідних пустять додатковий поїзд між Києвом і Трускавцем (ГРАФІК)
- 18:39У Львові запрацювало безкоштовне медичне таксі: про що йдеться
- 10:39 Готував ліквідацію командирів ЗСУ на Яворівському полігоні: СБУ затримала інструктора полігону, що виявився подвійним агентом РФ
- 12:37Скарби з минулого: на Львівщині прикордонники зупинили незаконний вивіз предметів старовини ФОТО
- 22:44Принц Гаррі у Львові отримав великодній кошик із паскою, яку спекли бабусі з Сумщини ФОТО
- 11:37Жителі 50 населених пунктів Львівщини через негоду залишилися без електрики
- 22:03У Львові в ТРЦ озброєний чоловік влаштував стрілянину по охоронцях
- 11:40"УЗ" призначила до Великодня новий поїзд між Львовом і Чернівцями (ГРАФІК)
- 14:05Мешканці будинку в центрі Львова встановили зовнішній ліфт для свого маломобільного сусіда
- 15:35В Україні йде сніг, а в Карпатах покрив подекуди сягає 30 см (ФОТО,ВІДЕО) ФОТО Відео
- 23:30Через війну постраджали майже 1,5 тисячі пам’яток культурної спадщини та понад 2 200 об’єктів культурної інфраструктури
- 22:20Хвороби відступають: За тиждень захворюваність на ГРВІ, грип та COVID-19 знизилась на 22%
- 11:39"УЗ" збільшує кількість рейсів додатковому поїзду Київ — Трускавець
- 22:15На Львівщині на хабарі в $5 тисяч попався прокурор
- 21:01Пʼятеро осіб отримали підозри за постачання неякісного меду військовим
- 10:55"УЗ" запускає додатковий поїзд до Трускавця (ГРАФІК)
- 10:19У Львові затримали диверсантів з Києва, що планували теракт біля будівлі поліції