У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви
З часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь
- Львів
-
28 червня 2020 16:57
Рівне, як обласний центр, впродовж десятиліть зібрало в собі культурні традиції всіх районів Рівненщини. Це ж стосується і кулінарної спадщини. Про це інформує прес-служба Рівненської ОДА, пише Depo.Львів.
Територіальне розташування Рівного майже на межі Полісся та Волині зумовило поєднання в межах міста кулінарних традиції цих історичних регіонів. Однак з часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь.
Тому для збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного в 2020 році стартував міжнародний проект "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного", який реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО "Агенція сталого розвитку міста" спільно з Урядом міста Люблін.
Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці "Польща-Білорусь-Україна 2014-2020".
На даному етапі триває процес дослідження гастрономічних особливостей Рівного. Команда ГО "Агенція сталого розвитку міста" налагоджує комунікацію з місцевими рестораціями, які прагнуть популяризувати регіональні кулінарні традиції, та вивчає історію походження традиційних місцевих страв.
У рамках цього процесу відбулася експедиція в с.Більськ Рокитнівського району для дослідження кулінарних страв, які потрапили до Рівного саме з цього району. Члени громадської організації відвідали хутір "Фещуни", який розташований серед поліських лісів, де їх гостинно приймали господині - пані Єва та пані Ніна. Вони приготували найпопулярніші місцеві страви - потравку, млинці на заквасці, що запечені в печі, куліш з грибами та ребрами, розсол до бульби з лушпинням, морс з журавлини та пампушки, посипані маком, – та поділилися власними кулінарними секретами, які передаються в їхніх родинах з покоління в покоління.
Процес приготування супроводжувався історіями з життя господинь та колоритними автентичними піснями.
Пані Єва розповіла, що Рокитнівщина славиться своїми кулішами – тут в кожному селі їх готують по-особливому. В її сім’ї найчастіше готують цю страву на основі пшона з додаванням грибів: "Залити пшоно, промити – це на куліш. Промивати пшоно, поки вода не стане чиста. Мене мама вчила – засипати в глечик і поставити ложку, щоб ложка стояла. То досить. Сушені гриби жовті залили кип’яточком. Нехай закипить куліш, тоді кинемо гриби".
Пані Ніна розповіла декілька цікавих особливостей місцевої кулінарії. Наприклад, у кутю вона традиційно додає м’яту, а ще в її сім’ї люблять поєднувати молоко з шкварками та їсти це разом з гарячим хлібом. У неї нема кулінарної книги, бо всі рецепти передаються в спадок усно, а кількість інгредієнтів страви визначається "на око" - тут головне мати досвід.
Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО "Агенція сталого розвитку міста" планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини, особливо, страви "Мацик", яка є унікальною для нашого регіону та по праву заслуговує стати кулінарним брендом Рівного.
Проєкт "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного" створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.
Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів
Всі новини на одному каналі в Google News
- 10:20"Укрзалізниця" вносить зміни у рух потягів у Карпатах (ГРАФІК)
- 13:11Ситуація після обстрілу на Львівщині: Жителям Дрогобицької громади радять поберегтися
- 10:11Удар по Львівщині: Триває ліквідація наслідків нічного обстрілу
- 16:34 Голос української гідності: помер дисидент і письменник Ігор Калинець
- 10:54У вигляді козацьких хрестів: У Львові планують уніфікувати поховання захисників ФОТО
- 11:36На Львівщині патрульні збили на "зебрі" 17-річного хлопця (ВІДЕО) Відео
- 11:20В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні в липні
- 09:27На Львівщині всю ніч шукали зниклу 2-річну дитину: Дівчинку знайшли неушкодженою (ФОТО)
- 23:49На війні загинув футбольний тренер з Львівщини
- 15:35Популярні напрямки у літній сезон: Укрзалізниця призначає додаткові поїзди
- 12:25Директор одного з БФ Львова ошукав військових та волонтера на понад 1,3 млн грн
- 12:01У ГУР назвали кількість ракет та дронів, які назбирала росія
- 23:25З Донеччини до Львівщини евакуювали дві сотні кіз унікальної породи
- 20:42Не пережив візиту до ТЦК: На Львівщині помер 50-річний чоловік
- 18:56Львів відвідав наймолодший кардинал у світі Микола Бичок: він родом з Тернополя, але служить у Мельбурні
- 09:20"УЗ" попередила про зміни в русі потягів на Одещині та Львівщині
- 20:10 Українцям дозволили множинне громадянство, але є "вето"
- 22:52"Укрзалізниця" запускає додатковий потяг до Львова на два дні
- 21:31Киянин тричі намагався перетнути нелегально кордон і щоразу потрапляє до рук прикордонників (ВІДЕО) Відео