У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви
З часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь
- Львів
-
28 червня 2020 16:57
Рівне, як обласний центр, впродовж десятиліть зібрало в собі культурні традиції всіх районів Рівненщини. Це ж стосується і кулінарної спадщини. Про це інформує прес-служба Рівненської ОДА, пише Depo.Львів.
Територіальне розташування Рівного майже на межі Полісся та Волині зумовило поєднання в межах міста кулінарних традиції цих історичних регіонів. Однак з часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь.
Тому для збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного в 2020 році стартував міжнародний проект "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного", який реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО "Агенція сталого розвитку міста" спільно з Урядом міста Люблін.
Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці "Польща-Білорусь-Україна 2014-2020".
На даному етапі триває процес дослідження гастрономічних особливостей Рівного. Команда ГО "Агенція сталого розвитку міста" налагоджує комунікацію з місцевими рестораціями, які прагнуть популяризувати регіональні кулінарні традиції, та вивчає історію походження традиційних місцевих страв.
У рамках цього процесу відбулася експедиція в с.Більськ Рокитнівського району для дослідження кулінарних страв, які потрапили до Рівного саме з цього району. Члени громадської організації відвідали хутір "Фещуни", який розташований серед поліських лісів, де їх гостинно приймали господині - пані Єва та пані Ніна. Вони приготували найпопулярніші місцеві страви - потравку, млинці на заквасці, що запечені в печі, куліш з грибами та ребрами, розсол до бульби з лушпинням, морс з журавлини та пампушки, посипані маком, – та поділилися власними кулінарними секретами, які передаються в їхніх родинах з покоління в покоління.
Процес приготування супроводжувався історіями з життя господинь та колоритними автентичними піснями.
Пані Єва розповіла, що Рокитнівщина славиться своїми кулішами – тут в кожному селі їх готують по-особливому. В її сім’ї найчастіше готують цю страву на основі пшона з додаванням грибів: "Залити пшоно, промити – це на куліш. Промивати пшоно, поки вода не стане чиста. Мене мама вчила – засипати в глечик і поставити ложку, щоб ложка стояла. То досить. Сушені гриби жовті залили кип’яточком. Нехай закипить куліш, тоді кинемо гриби".
Пані Ніна розповіла декілька цікавих особливостей місцевої кулінарії. Наприклад, у кутю вона традиційно додає м’яту, а ще в її сім’ї люблять поєднувати молоко з шкварками та їсти це разом з гарячим хлібом. У неї нема кулінарної книги, бо всі рецепти передаються в спадок усно, а кількість інгредієнтів страви визначається "на око" - тут головне мати досвід.
Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО "Агенція сталого розвитку міста" планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини, особливо, страви "Мацик", яка є унікальною для нашого регіону та по праву заслуговує стати кулінарним брендом Рівного.
Проєкт "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного" створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.
Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів
Всі новини на одному каналі в Google News
- 10:31На Львівщині в одній з райлікарень викрили групу лікарів, які заробляли на фіктивних довідках про інвалідність ФОТО
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 14:40"Укрзалізниця" збільшує кількість місць в "Інтерсіті" до Львова і відновлює маршрут до Одеси
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 22:24Львів отримав нові трамваї за підтримки Європейського Інвестиційного Банку ФОТО
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 11:13У Львові горів ресторан у приміщенні готелю RIUS (ВІДЕО) Відео
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 21:40У Львові батько посадив кермувати автівкою 9-річну доньку та похизувався цим у соцмережах: тепер його шукає поліція Відео
- 13:13Заблоковано ще кілька каналів втечі ухилянтів з країни ФОТО
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 08:47В ніч на 11 квітня ворог уразив газорозподільчий об'єкт та електропідстанцію у Львівській області
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 13:35У Міненерго розповіли про ситуацію на високовольтних підстанціях Полтавщини та Львівщини, які вночі були атаковані окупантами
- 11:55В лісі на Львівщині знайшли 20 кг ртуті ФОТО
- 08:48Уламки збитих дронів пошкодили об'єкт критичної інфраструктури на Львівщині
- 16:20Альтернатива "Маші і ведмедю" з "Фіксиками": у Львові презентують дитяче фентезі, засноване на українських міфах ФОТО Відео