UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Рівному досліджують автентичні кулінарні страви

З часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь

Рівне, як обласний центр, впродовж десятиліть зібрало в собі культурні традиції всіх районів Рівненщини. Це ж стосується і кулінарної спадщини. Про це інформує прес-служба Рівненської ОДА, пише Depo.Львів

Територіальне розташування Рівного майже на межі Полісся та Волині зумовило поєднання в межах міста кулінарних традиції цих історичних регіонів. Однак з часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь.

Тому для збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівного в 2020 році стартував міжнародний проект "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного", який реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО "Агенція сталого розвитку міста" спільно з Урядом міста Люблін.

Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці "Польща-Білорусь-Україна 2014-2020".

На даному етапі триває процес дослідження гастрономічних особливостей Рівного. Команда ГО "Агенція сталого розвитку міста" налагоджує комунікацію з місцевими рестораціями, які прагнуть популяризувати регіональні кулінарні традиції, та вивчає історію походження традиційних місцевих страв.

У рамках цього процесу відбулася експедиція в с.Більськ Рокитнівського району для дослідження кулінарних страв, які потрапили до Рівного саме з цього району. Члени громадської організації відвідали хутір "Фещуни", який розташований серед поліських лісів, де їх гостинно приймали господині - пані Єва та пані Ніна. Вони приготували найпопулярніші місцеві страви - потравку, млинці на заквасці, що запечені в печі, куліш з грибами та ребрами, розсол до бульби з лушпинням, морс з журавлини та пампушки, посипані маком, – та поділилися власними кулінарними секретами, які передаються в їхніх родинах з покоління в покоління.

Процес приготування супроводжувався історіями з життя господинь та колоритними автентичними піснями.

Пані Єва розповіла, що Рокитнівщина славиться своїми кулішами – тут в кожному селі їх готують по-особливому. В її сім’ї найчастіше готують цю страву на основі пшона з додаванням грибів: "Залити пшоно, промити – це на куліш. Промивати пшоно, поки вода не стане чиста. Мене мама вчила – засипати в глечик і поставити ложку, щоб ложка стояла. То досить. Сушені гриби жовті залили кип’яточком. Нехай закипить куліш, тоді кинемо гриби".

Пані Ніна розповіла декілька цікавих особливостей місцевої кулінарії. Наприклад, у кутю вона традиційно додає м’яту, а ще в її сім’ї люблять поєднувати молоко з шкварками та їсти це разом з гарячим хлібом. У неї нема кулінарної книги, бо всі рецепти передаються в спадок усно, а кількість інгредієнтів страви визначається "на око" - тут головне мати досвід.

Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО "Агенція сталого розвитку міста" планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини, особливо, страви "Мацик", яка є унікальною для нашого регіону та по праву заслуговує стати кулінарним брендом Рівного.

Проєкт "Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного" створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Львів

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"