Посол Норвегії та мер Львова відкрили найбільший рибний магазин

Мережа Egersund Seafood входить до складу групи компаній Pelagia AS – одного з найбільших виробників риби в Норвегії. П’ять їхніх магазинів вже успішно працюють у Києві (перший з них відкрили у 2014 році),  а тепер можливість смакувати найсвіжішою рибою та морепродуктами з’явилася й у львів’ян

Михайло Хомченко

У п'ятницю, 3 грудня, у Львові відбулося офіційне відкриття нового фірмового рибного магазину норвезьких морепродуктів Egersund Seafood. Львівське представництво торгової мережі запрацює на вулиці Стрийській, 200-А. Цей магазин став шостим в Україні й першим за межами столиці.

На церемонію відкриття прийшло безліч гостей – представники компанії-засновника мережі, Посол Норвегії, міський голова Львова Андрій Садовий та інші гості.

Мережа Egersund Seafood, девіз якої "Ми – експерти в рибі", входить до складу групи компаній Pelagia AS і цьогоріч святкує свій столітній ювілей. Її концепція – це виробництво, замороження, транспортування та прямі продажі риби кінцевому споживачу без посередників з контролем якості на всіх етапах виробництва - від вилову і до прилавка.

"Я вперше завітав до Львова у 2010 році і вже тоді Львів вразив мене і запам’ятався мені, – говорить відповідальний менеджер холдингу Pelagia за Східно-Європейський регіон Ойвинд Сетрен. – Щоразу, коли я приїжджав до Львова, то відкривав для себе щось нове. Тому для мене є надзвичайно приємно відкривати наш магазин саме у Львові. Рівно 100 років тому перші виробничі потужності холдингу Pelagia були засновані у містечку Егерзунд у Норвегії. І ключ у нашого  успіху полягає в тому, що ми постійно займаємося інноваціями і не припиняємо розвиватися".

Менеджер холдингу Pelagia за Східно-Європейський регіон Ойвинд Сетрен

Залежно від виду риби й країни виробника доставка в магазин триває всього 2-4 дні, політика компанії – цілковита відмова від використання консервантів. В 2019 році компанія вперше доставила лосось літаком, в середньому від вилову лосося до викладання його на вітринах магазинів минає не більше 48 годин. Це враховуючи обробку риби, зважування, пакування, завантаження у літак, переліт, розмитнення і перевірку якості на місці прибуття.

"Ми відкрили наш фірмовий магазин Egersund Seafood у Львові, щоб доставляти нашим клієнтам рибу без посередників, щоб ви змогли сповна відчути чистоту смаку норвезької риби. Для цього ми ретельно контролюємо всі процеси – вилов, перероблення, транспортування і зберігання, – повідомив під час церемонії відкриття через відеопромову генеральний директор Pelagia AS Егель Магне Хаугстад. – Рибу, виловлену за межами Норвегії, нам постачають перевірені партнери-виробники з інших країн. Наша продукція – це не лише делікатеси, але й найкорисніші харчові продукти. Ми співпрацюємо з Україною на високому рівні, і зараз ми бачимо тут вражаючу концепцію магазину, який безперечно буде успішний і припаде до душі львів’янам".

Урочисте перерізання стрічки

Тож тепер львів’яни можуть спробувати на смак свіжого норвезького лосося, виловленого і привезеного до України в найстисліші терміни.

Компанія відкрила сучасне за європейськими стандартами власне виробництво, де за унікальними рецептами виготовляється вся продукція відділу гастрономії, копчення та десерти. У магазині Egersund Seafood представлений широкий асортимент морепродуктів природного вилову, а також фермерська охолоджена риба з Норвегії та від перевірених партнерів з інших країн. Фермерську червону рибу вирощують в природних умовах – у фіордах, в океанічній, крижаній проточній воді.

Також на прилавках фірмового магазину можна знайти унікальну для українського ринку бочкову солону рибу, охолоджені й заморожені морепродукти, рибну ікру, рибну бакалію і гастрономію, копчену рибу.

"В Україні зростає апетит на якісну норвезьку рибу і морепродукти, адже це шостий магазин в Україні і один із найбільших, –зазначив Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії в Україні Ерік Сведал. – Норвезька риба та морепродукти є справді якісними і ми раді ними з вами ділитися. Нашою рибою та морепродуктами насолоджуються люди у всіх країнах світу - наразі морепродукти та риба з Норвегії постачається до 150 країн світу і ми є другим за величиною експортером морепродуктів у світі (після Китаю). Щодня впродовж цілого року 37 млн страв, виготовлених з норвезьких морепродуктів, споживають у світі. Норвезький лосось – це тягач нашого експорту, проте є  прогрес у розширенні ринку щодо інших видів риби, також і пелагійної, це стосується й України. Наші морепродукти не лише надзвичайні на смак, а ще й дуже корисні для здоров’я. Всю продукцію виловлюють екологічним сталим способом, а морепродукти мають значно нижчий вуглецевий вміст, порівняно з іншими джерела білка".

Міський голова Львова Андрій Садовий і Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії в Україні Ерік Сведал

Зазначимо, що третій рік поспіль Egersund виловлює та доставляє до України ексклюзивний продукт – Дикий Атлантичний Блакитний Тунець. У 2019 році до Києва вперше привезли таких 35 велетнів, 24 відправили до Японії – на аукціон найбільшого в світі рибного ринку "Цукідзі". Цього року Egersund Seafod виловили 350 велетнів, 30 з яких привезли в Україну цілими. До речі, у спеціальній вітрині в магазині на вулиці Стрийській є тушка тунця вагою 320 кілограмів.

Цей тунець-велетень важить понад 300 кілограмів

"Сьогодні реалізовується мрія, яка в мене була давно, – зізнався міський голова Львова Андрій Садовий. – Пам’ятаю перші відвідини Норвегії, і оця вся свіжа смакота… Думав тоді, коли ж в нас у Львові з’явиться такий магазин? І раптом в Борисполі до мене підходить людина і каже, що хоче відкрити такий магазин у Львові. Кажу, добре, пробуйте. І от сьогодні відкриття цього магазину. Чесно кажучи, переживаю маленький шок, бо так виглядає, що це один із найбільших магазинів, і тут є надзвичайно свіжа риба. Тепер важливо, щоб всі львів’яни знали про цей магазин. До того ж це маленький місток, який ми вибудовуємо з Норвегією, цією унікальною країною".

Спеціалізовану підготовку отримують і працівники магазинів Egersund Seafood, які допоможуть клієнтам під час вибору морепродуктів. Щороку кращі співробітники компанії їдуть в тижневу подорож до Норвегії або до інших країн з розвиненим рибним ринком, щоб дізнатися, як відбувається обробка оселедця і червоних риб, як відгодовують та обробляють атлантичного лосося, в яких умовах утримують рибу, якою є якість води й навколишнього середовища, а також, як контролюють виробничі процеси.

Такої ґрунтовної підготовки персоналу та підходу до роботи із повним циклом виробництва риби та морепродуктів потребує робота на найвищих стандартах якості та принципові екологічні вимоги, яких дотримуються у компанії.

Заборона на антибіотики при виробництві продуктів харчування на законодавчому рівні в Норвегії та безпрецедентний рівень турботи про екологію потребують окремих виробничих потужностей та кваліфікації персоналу. Впродовж 60 днів ікра лосося та форелі утримується в прісній воді при температурі 8 градусів у лабораторних умовах. Після появи на світ впродовж 10-16 місяців лосось досягає 60-100 грамів та вже готовий до переміщення в солону воду. Перед тим, як лосось потрапить на прилавок, він пройде через низку піклувальних процесів найвищого рівня – від карантину для мальків риби, спеціально створених умов перебування на фермах та гранульованого корму із риб’ячого борошна та риб’ячого жиру, вітамінів та антиоксидантів до спеціально підготованих заходів перед забоєм риби.

Окремо варто наголосити на такому, вже фактично традиційному делікатесі для українського столу, як лососева ікра. В Egersund Seafood не продають ікру в залізних банках (пресерви) відповідно до політики компанії, яка виключає використання антибіотиків та барвників. Ікра приходить до магазину в замороженому вигляді в спеціальних контейнерах при жорсткому дотримані температурного режиму. Після цього проходить процес дефростування та реалізується впродовж 72 годин.

Також у магазині Egersund Seafood працює ресторан з суші-баром і хоспером, в якому пропонують великий вибір оригінальних і традиційних страв, зроблених з якісних і свіжих морепродуктів. Тут гурмани можуть спробувати страви з лосося, дорадо і креветок, суші, роли, футомакі, нігірі, сашимі, а також рибні сендвічі, бургери. Зовсім скоро ми відкриємо ресторан на території магазину, де можна наперед забронювати столик, замовити страви для самовивозу або доставку додому.

Фото: Олександри Крупської

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Львів