UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Чому львівським школярам не варто обідати бургерами і картоплею фрі

Їжа швидкого приготування — небезпечна для здоров’я

Чому львівським школярам не варто обідат…

Про це заявили фахівці Львівського міського відділу ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України", пише Depo.Львів.

Протягом серпня-листопада 2018 року, під час комісійних обстежень закладів громадського харчування Львова (стаціонарних та МАФ), які спеціалізуються на виготовленні та реалізації страв швидкого приготування, відбирали проби харчових продуктів та кулінарних виробів для лабораторного контролю та проведення змивів на санітарно-показову мікрофлору.

"Із 183 досліджених проб харчових продуктів та кулінарних виробів, відхилення від нормативно-технічної документації виявлено у 135 пробах, що становить 73,7%. Із 400 досліджених проб змивів на наявність бактерій групи кишкової палички, відхилення виявлено у 266 пробах (66,5%). Це вказує на порушення санітарних вимог в процесі приготування та реалізації харчових продуктів", – йдеться у повідомленні.

Львівські лікарі звертають увагу на мінуси швидкої їжі:

— до складу фаст-фуду у великій кількості входять жири, консерванти, харчові добавки, а також маргарин — не натуральний продукт, що містить штучні ізомери жирних кислот, перенасичені воднем (транс-жири не псуються і перешкоджають псуванню приготовлених на їх основі продуктів);

— це висококалорійна їжа внаслідок чого в організмі підвищується рівень холестерину, зокрема, ліпопротеїнів низької щільності ("поганого" холестерину), а це підвищує ризик утворення атеросклеротичних бляшок в судинах та розвитку зайвої ваги і ожиріння;

— для приготування даних продуктів часто використовують барвники, регулятори кислотності, загущувачі, підсилювачі та замінники смаку, ароматизатори, які роблять фаст-фуд таким смачним та негативно впливають на здоров’я дітей і дорослих, знижують імунітет, збільшують ризик розвитку діабету та захворювань органів травлення (гастриту, виразки шлунку, холецеститу, панкреатиту);

— наявність великої кількості солі, яка перешкоджає псуванню продуктів, а також здатна приховати справжній смак зіпсованої їжі.

"Особливо негативно фаст-фуд впливає на молодий та несформований організм дітей, оскільки більшість необхідних речовин для росту та розвитку дитина засвоює з їжею. Саме тому, вкрай важливо сформувати у дітей любов до здорової та корисної їжі. Батькам необхідно виключити з раціону дітей сухі сніданки, супи і вермішель швидкого приготування, а також не подавати їм поганий приклад, купуючи та споживаючи такі продукти самим. Якщо вдома контролювати харчування власної дитини не складно, то виділяючи гроші на шкільні обіди, варто поцікавитись на що підуть ці кошти. Але, як не прикро, частіше, замість корисних обідів школярі роблять вибір у бік фаст-фудів. Не дивлячись на те, що в кожному навчальному закладі є їдальні, де готується здорова їжа. Діти повинні їсти тільки натуральні продукти: свіжі, варені, тушковані, приготовані на пару або запечені. Не лінуйтеся дітям готувати такі страви. Смажена, копчена, гостра їжа дітям протипоказана", — акцентують фахівці.

Нагадаємо, у Львові знову виникло масове отруєння у ресторані.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme