UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Через отруєння грибами троє львів’ян потрапили до лікарні

Медики розповіли, як убезпечити себе від інтоксикації

Мирослава Бзікадзе
Шеф-редакторка Depo.Львів
Через отруєння грибами троє львів’ян пот…

До Львівської обласної клінічної лікарні зі симптомами отруєння потрапили троє жителів Львова. Ймовірно, причиною отруєння стала бліда поганка, яку напередодні госпіталізації вживали постраждалі. Про це Depo.Львів повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

Отруєння лісовими грибами є одним із найважчих серед харчових отруєнь. Його викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах, кажуть медики.

Основними причинами отруєнь є: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання зіпсованих грибів або грибів, що мають двійників чи змінилися внаслідок мутацій (навіть білі гриби й підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендують дотримуватись основних правил безпеки:

  • купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • не збирайте невідомі вам гриби, особливо поблизу транспортних магістралей;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Серед основних симптомів отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Такі ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику та займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Нагадаємо, на Вінниччині п’ятеро дітей отруїлися грибами. Дві дівчинки 4 та 13 років померли у лікарні. За життя їхнього 12-річного брата нині борються медики. Ще двоє молодших дітлахів у лікарні, але з легшими симптомами.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme